LEAN Team

Denk je soms hoe kunnen we sneller en efficiënter bouwen, zonder dat het harder werken wordt?

Hoe stem je de werkzaamheden nog beter op elkaar af?

Hoe zorg je voor minder restpunten en lever je ook nog eens ruim op tijd en binnen budget op?

Als dit de vragen zijn die je bezighouden als je een team bouwplaatsmedewerkers begeleidt, dan is Lean het antwoord op je vragen.

In een Lean team weet iedereen van elkaar wie, wat, wanneer doet en wat hij nodig heeft. Knelpunten worden gezamenlijk opgelost. Er zijn minder uren nodig, dus de kosten gaan omlaag. En misschien nog wel het belangrijkste: iedereen werkt er met plezier!

Waarom gaat het toch steeds mis?

Hoe komt het toch dat we er in de bouw regelmatig zo’n rommeltje van maken? Hoe komt het dat er planningen worden gemaakt waarbij inzicht en overzicht in de werkzaamheden ontbreekt? Waarbij het onduidelijk is wie waarvoor verantwoordelijk is. Ook is het vaak onduidelijk wanneer er beslissingen genomen moeten worden en wanneer welke deelnemer in de keten nu precies waar en wat moet doen? Hoe kan het dat we al eeuwenlang prachtige dingen bouwen, maar toch iedere keer weer opnieuw onze werkwijze willen uitvinden?

De symptomen hiervoor zijn voor alle herkenbaar: veel fouten, frustratie en boosheid op de bouwplaats. Veel verwijtende e-mails en juridisch getouwtrek over en weer, voortdurend uitlopende planningen en kostenoverschrijdingen. Niet zelden teleurgestelde opdrachtgevers en ziekte-uitval van goede vakmensen.

Bedrijven die al met Lean aan de slag zijn gegaan weten het:

Lean werkt!

  • 80% sneller
  • 30-50% goedkoper
  • 0 opleverpunten
  • 15% hogere Productiviteit
  • 50-60% minder ongevallen
  • 70% minder bouwafval
  • 30% minder C02- uitstoot
  • 95% binnen tijd en budget

(BRON: boek - Lean vertaald naar projecten – Rudy Gort)

Voor wie zou je het gaan doen?

Lean bouwen brengt niet alleen grote voordelen voor de opdrachtgevers met zich mee, maar ook voor het bedrijf en ketenpartners of een samenwerking tussen een groep van ZZP'ers. Voor de medewerkers zorgt Lean voor meer inzicht, verantwoordelijkheid, werkplezier en teamgeest.

Doordat werkzaamheden in één keer goed uitgevoerd worden (foutvrij van mij), hoeven er nagenoeg geen herstelwerkzaamheden meer te worden uitgevoerd. Daarnaast kunnen verwachtingen naar de klant toe ook echt waargemaakt worden (kwaliteit, tijdslijn & budget). Door de verschillende belangen van de ketenpartners goed op elkaar af te stemmen, zorg je voor een beter resultaat voor iedereen.

LEAN implementatie, houd het simpel!

10 stappenplan

Dus geen dik rapport met cijfers waarom het allemaal anders moet, maar met een interactief "hands-on" verandertraject.

Maak het bij het begin allemaal wat minder ingewikkeld. Creëer simpele stappen die voor iedereen te begrijpen zijn. Geen overload aan LEAN tools en begin simpel maar met een constante lijn van verbetering.

Zorg dat LEAN denken en doen leuk en uitdagend is voor iedereen, vier je successen en creëer een lerende organisatie.

Het 10 stappenplan is het resultaat van vele jaren Lean plannen & trainen en is toe te passen bij de meeste bouwprojecten. De methodiek is vooral ontwikkeld om Lean werken tot een succes te maken!

plan van aanpak