Last Planner-systeem
Binnen het Lean Construction Management maken de verantwoordelijken voor een bouwproject plannen op verschillende detailniveaus volgens het zogenaamde Last Planner-principe.
Dit is een proces met dialoog waarbij input wordt opgenomen en waarop wordt gereageerd. Zoals de naam suggereert, is het Last Planner-systeem een planningsproces dat draait om samenwerking tussen de 'laatste planners' van een project. Deze laatste planners zijn doorgaans de bouwopzichters, de projectmanager of de ontwerpteamleiders, oftewel de personen die steeds meer moeten plannen naarmate de deadline van een project nadert.
Dit werkt als volgt: op basis van een globale procesanalyse wordt eerst de planning voor het complete bouwproject opgesteld. In deze planning worden de belangrijkste mijlpalen gemarkeerd, waarmee het project in fasen verdeeld wordt. De verantwoordelijke partijen bepalen samen met de uitvoerende teams alle taken en de volgorde ervan.
Een centrale afspraak hierbij is dat dagelijks wordt gecontroleerd of deze afspraken nagekomen worden. Als een onderdeel vertraging oploopt, wordt het probleem geanalyseerd en wordt er een oplossing gezocht. Vanuit deze hoofdplanning worden vervolgens een faseplanning, een vooruitziende planning, en een engagement planning opgesteld, waarna het traject wordt afgesloten met een evaluatie.
Hoofdplanning
- Mijlpalen definiëren
- Hoofdplan als startpunt van het project
- Fasen en overlap definiëren
Faseplanning
- Collaboratief plan opstellen
- Focus op overdrachten en voorwaarden voor afronding van processen binnen fasen
Vooruitziende planning
- Beperkingen en hindernissen identificeren
- Doel: elimineren voordat ze problemen veroorzaken
Engagement planning
- Betrouwbare beloften vastleggen
- Taken definiëren en afstemmen op beschikbare capaciteit
Leren
- Project-, plannings- en productieprocessen evalueren en verbeteren om de doorstroming en het werktempo te optimaliseren
Betrek partners vroeg
Voor veel bouwondernemingen is het toepassen van Lean Construction en BIM aan het begin van een project een logische stap naar beter projectmanagement. De eisen voor bouwprojecten worden strenger, met focus op efficiëntie en kwaliteit. Daarom zien velen Lean Construction en coöperatief projectmanagement als een manier om continu te verbeteren en klanten een concurrentievoordeel te geven. Werken met onderaannemers vereist goede planning en coördinatie. Vaak zijn tot 60 bedrijven betrokken bij een project, dus vroege betrokkenheid is cruciaal. Een goede planning kan mislukken als één partij zich niet aan het schema houdt. Na vaststelling van de mijlpalen analyseren de betrokkenen de beperkingen, detailleren zij de taken, en houden wekelijkse bijeenkomsten om vragen en risico's te bespreken.